amdenta
Aličković dr. Amra
specijalista oralne hirurgije
Ul. Azize Šaćirbegović bb, Sarajevo;
Gsm.: +387 (0) 61 37 49 67; Tel: +387 (0) 33 64 50 04;
E-mail: amraamric@hotmail.coma

faq
Najčešća pitanja

Može li se izbijeni zub spasiti?

Što je zub kraće vrijeme vani, to je uspjeh replantacije veći. Neka istraživanja su pokazala da periodontalni ligament ostaje vitalan oko 30 minuta izvan alveole. Upravo to vrijeme se smatra optimalnim za uspjeh replantacije. Ako se zub mora ekstraoralno transportirati, najbolji mediji za čuvanje zuba izvan alveole su fiziološka otopina, pljuvačka i mlijeko, a mediji koji jako oštećuju površinu zuba su: obična voda, otopina antibiotika, alkohol i držanje zuba u suhoj maramici. Izbijeni zub se ispere 10 sekundi pod mlazom hladne vode i vrati u alveolu, a bolesnik zagrize u maramicu do dolaska u ambulantu. Alveola izbijenog zuba je najbolji medij za transport do najbliže ordinacije. U nekim situacijama telefonski poziv prije dolaska u ordinaciju može značajno povećati uspješnost replantacije.

Da li bijelenje zuba oštećuje?

Bijeljenje zuba u vlastitoj režiji nije preporučljivo pogotovo jeftinijim sredstvima koja se u posljednje vrijeme mogu nabaviti i u trgovinama ili na pijacama. Samo bijeljenja pod kontrolom stomatologa mogu dati rezultate i ne oštetiti zubnu caklen, ali i u tom slučaju treba znati da nisu svi pacijenti kandidati za bijeljenje zuba. Potrebno je doći na pregled i dogovoriti se sa stomatologom.

Da li je skidanje kamenca štetno za zube?

Kamenac je pojava naslaga na zubima koja je kako estetski, tako i zdravstveni problem. Izraženija je kod pušača i zahtijeva češće uklanjanje. To je bezbolan i kratkotrajan proces koji pored skidanja kamenca podrazumijeva i poliranje zuba kako bi zubi bili glatki. Uklanjanje kamenca ne samo da nije štetno za zube, već je neophodno sa stanovišta estetike ali i zdravlja naših zuba.

Šta je pjeskarenje zuba?

Pjeskarenje zuba je relativno novija metoda za skidanje pigmentacija i naslaga na zubima. Obavlja se "pjeskarom" - aparatom u koji se stavlja fino zrno pijeska te pomoću vode, zraka i usitnjenog pijeska pod jakim pritiskom čisti zube. Svaki pacijent nije kandidat za pjeskarenje zuba o čemu odlučuje stomatolog nakon pregleda pacijenta.

Kako se boriti protiv paradontoze?

Paradentoza je hronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube, što može dovesti do gubitka zuba, najčešće kod straijih i ljudi srednjih godina. Najnovija istraživanja potvrđuju da stres doprinosi nastanku paradontoze koja je u ekspanziji kao bolest modernog doba nepravilne ishrane i loše oralne higijene. Pacijenti često zanemaruju simptome poput otečenih i krvarećih desni, bolnih desni, zadaha iz usta, i stomatologu dolaze tek kada se zubi počnu "klatiti", što otežava liječenje. Liječenje se može provoditi konzervativnom (troseansnom metodom sa kiretažom i aplikacijom antibiotika) ili u težim slučajevima hirurškom metodom. Uzimanje "c" vitamina, propilisa i konzumiranje pravog maslinovog ulja koje se može i mućkati u ustima blagotvorno djeluje na zubno meso.

Šta su Implantati?

Implantati su proizvedene nadoknade koje zamenjuju korijen zuba koji nedostaje i osnova su krunicama, mostovima ili protezama. Implantati se postavljaju hirurški u vilicu. Ključ uspješnosti implantata leži u procesu oseointegracije ili biointegracije, koji podrazumijeva formiranje nove kosti. Za dugoročni uspjeh implantacije je veoma važno održavanje besprijekorne oralne higijene i redovna kontrola kod stomatologa.


a
All rights reserved | Developed by BuonArte 2012
bos|eng